Monday, 17 March 2014

Sandwich με μπιφτέκι λαχανικών

Sandwich με μπιφτέκι λαχανικών για εσάς που νηστεύετε ή για εσάς που θέλετε να προσθέσετε κάτι διαφορετικό και πιο υγιεινό στη διατροφή σας! Είναι τόσο νόστιμα και εύκολα που θα τα λατρέψετε!



Για 6 μεγάλα μπιφτέκια λαχανικών θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:


3 μεγάλα κολοκυθάκια
4 μεγάλα καρότα 
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
180 γρ. τριμμένη φρυγανιά (1 πακέτο)
1 αυγό 
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
χοντρές φέτες χωριάτικο ψωμί
ντομάτα
μαρούλι
μαρμελάδα βατόμουρο (προαιρετικά)


Τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια, τα καρότα, το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Προσπαθούμε να είναι όλα τα υλικά ψιλοκομμένα ομοιόμορφα. Τα βάζουμε όλα σε μια λεκάνη και ρίχνουμε το λάδι και το ξύδι


Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, πιέζοντας ελαφρά το μείγμα


Στο τέλος προσθέτουμε στο μείγμα την τριμμένη φρυγανιά. Τη ρίχνουμε σταδιακά και παράλληλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα με τα χέρια μας. Η συγκεκριμένη συνταγή δεν έχει την ίδια υφή με τα κανονικά μπιφτέκια που φτιάχνουμε με ψωμί. Είναι περισσότερο ρευστή και σ' αυτό βοηθάει η φρυγανιά. Οπότε όσο περισσότερο ανακατεύουμε και πιέζουμε ελαφρά το μείγμα (όπως τη ζύμη), τόσο περισσότερο ρευστό θα είναι  


Σκεπάζουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το μείγμα να σφίξει στο ψυγείο για περίπου 30 με 40 λεπτά


Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο, στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και πλάθουμε τα μπιφτέκια λαχανικών σε ό,τι μέγεθος θέλουμε. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Θα καταλάβετε ότι έχουν ψηθεί όταν απέξω αποκτήσουν τραγανή κρούστα, ενώ μέσα θα είναι ακόμα μαλακά (διαβάστε στα tips παρακάτω, σχετικά με το ψήσιμο)



Ψήνουμε το ψωμί σε τοστιέρα ή σε φρυγανιέρα μέχρι να γίνει τραγανό. Βάζουμε μια φέτα ψωμί στο πιάτο, από πάνω μαρούλι και μια φέτα ντομάτα, ένα μπιφτέκι λαχανικών και εναλλακτικά μαρμελάδα βατόμουρο (ή όποια άλλη έχετε σπίτι). Σκεπάζουμε με μια ακόμα φέτα ψωμί και το sandwich είναι έτοιμο! Αν δεν νυστεύετε μπορείτε να προσθέσετε και τυρί ή και φυτικό τυρί, αν νηστεύετε 




Tips

  • Η συγκεκριμένη συνταγή είναι νηστίσιμη ωστόσο καταναλώνεται άνετα και σε περιόδους μη νηστείας εάν θέλετε να εντάξετε στη διατροφή σας κάτι πιο υγιεινό
  • Για εσάς που νηστεύετε,  μην βάλετε αυγό στη συνταγή, το μείγμα θα δέσει και με τη φρυγανιά
  • Δώστε προσοχή την ώρα του ψησίματος, όταν θα γυρίζετε τα μπιφτέκια. Πρέπει η λαδόκολλα σας να μην κολλάει προκειμένου να μην σας κολλήσουν. Αν ωστόσο κολλήσουν, γυρίστε τα προσεκτικά με μια σπάτουλα από την άλλη και ψήστε τα κανονικά


0 comments:

Post a Comment