Friday, 28 March 2014

Ροδίτικα Πιταρούδια


Επειδή έχουμε και ρίζες από τη Ρόδο, φτιάξαμε μια τέλεια συνταγή για παραδοσιακά πιταρούδια ή αλλιώς ρεβυθοκεφτέδες. Είναι νηστίσιμοι αλλά μπορείτε να κάνετε διάφορους πειραματισμούς προκειμένου να βάλετε μέσα την ''αμαρτία'' που λέγεται τυρί και γιαούρτι (δείτε στα tips). Φτιάξτε τους ένα μισάωρο πριν σερβίρετε το κυρίως πιάτο και φάτε τους ζεστούς! 

Θα χρειαστούμε:


400 γρ. ρεβύθια άβραστα (800 γρ. βρασμένα)
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. φαρίνα
2 ντομάτες
3 κρεμμύδια
νερό (όσο πάρει)
2. κ. γλυκού αλάτι (αν έχετε βράσει τα ρεβίθια σε ανάλατο νερό, διαφορετικά βάλτε 1)
2. κ. σούπας δυόσμο
1 πρέζα πιπέρι



Βράζουμε τα ρεβύθια και τα πολτοποιούμε. Παράλληλα πολτοποιούμε σε μπλέντερ την ντομάτα και το κρεμμύδι


Μέσα σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα ρεβίθια, την ντομάτα και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά



Στη συνέχεια προσθέτουμε το δυόσμο και το αλεύρι 


Ανακατεύουμε το μείγμα με το χέρι και προσθέτουμε το νερό


Ο σκοπός είναι να γίνει το μείγμα ένας χυλός, ούτως ώστε να μπορεί να τηγανιστεί. Δεν θέλουμε να είναι πολύ συμπαγής, ούτε και πολύ υδαρής οπότε υπολογίστε ανάλογα το νερό. Εμείς βάλαμε σχεδόν ένα ποτήρι


Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι ζεσταθεί αρκετά, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά (δεν θέλουμε να καούν). Με ένα μεγάλο κουτάλι της σούπας, ρίχνουμε το μείγμα στο λάδι. Τα σχήματα είναι ακανόνιστα, περίπου σαν πλατιά κεφτεδάκια

Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα, μόλις ανέβουν στην επιφάνεια του λαδιού και αποκτήσουν χρυσό χρώμα




Σερβίρετε τα ζεστά και φάτε τα πριν κρυώσουν!



Tips:

  • Όσοι δεν νηστεύετε, προσθέστε στο μείγμα τριμμένη φέτα και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία.
  • Επίσης, εάν δεν νηστεύετε, μπορείτε να συνοδεύσετε  τα πιταρούδια με μια ωραία sauce γιαουρτιού (1 γιαούρτι, λίγο λάδι, λίγο ξύδι, λίγο αλάτι και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο).

Ευχαριστούμε θερμά για αυτή τη συνταγή τη χρυσοχέρα (μεταξύ πολλών άλλων), Βίλλυ και τον κούκλο τον Alfie που φαίνεται στις φωτογραφίες. Σας αγαπάμε πολύ και τους δυο!

2 comments:

Έζησα ένα χρόνο στη Ρόδο και τα λάτρεψα. Δεν πήρα τότε την συνταγή και όσες έχω δοκιμάσει δεν ήταν αυτό που θυμόμουν. Η δική σου φαίνεται υπέροχη! Θα δοκιμαστούν.

Να τα δοκιμάσεις και να μας πεις εντυπώσεις!!

Post a Comment