Wednesday 9 April 2014

Φανουρόπιτα

Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου. Όσοι την φτιάχνουν, ζητούν με την προσφορά της πίτας να βρουν κάτι που ψάχνουν. Αυτά αναφορικά με την ιστορία και την παράδοση..
 Ωστόσο η φανουρόπιτα μπορεί να καταναλωθεί πολύ εύκολα σαν ένα οποιοδήποτε cake, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερο κόπο ή περίεργα υλικά. Επειδή λοιπόν τη συγκεκριμένη συνταγή την έχουμε φτιάξει αμέτρητες φορές και επειδή είναι πολύ απλή και εύκολη, σας τη δίνουμε και ελπίζουμε να την κάνετε γρήγορα δική σας!

Θα χρειαστούμε:


500 γρ. φαρίνα
1 ποτήρι πορτοκαλάδα με ανθρακικό (ή εναλλακτικά χυμό πορτοκάλι)
1 ποτήρι σπορέλαιο (ή μισό ελαιόλαδο)
1 ποτήρι λευκό κρασί (ή κόκκινο)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
5 κουταλιές της σούπας σουσάμι
1 χούφτα σταφίδες (προαιρετικά)
1 πρέζα γαρύφαλλο (προαιρετικά)


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 και σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υγρά μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε 


Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα και το αλεύρι σταδιακά και ανακατευτούμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα


Στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε



Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή μια φόρμα για cake και προσθέτουμε το μείγμα. Πασπαλίζουμε την πάνω επιφάνεια με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για περίπου 40 με 50 λεπτά. Θα καταλάβουμε ότι η φανουρόπιτα έχει ψηθεί, εάν βυθίσουμε στο εσωτερικό της ένα καθαρό μαχαίρι και βγει στεγνό




0 comments:

Post a Comment