Thursday 26 December 2013

Δίπλες


Οι δίπλες είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό γλυκό, με καταγωγή  από την Πελοπόννησο. Ωστόσο τις φτιάχνουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας και παραδοσιακά τις σερβίρουν σε γάμους καθώς και την πρώτη ημέρα του χρόνου. Μιας και πλησιάζει αυτή η μέρα, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτή τη συνταγή με ιδιαίτερη χαρά λόγω της παράδοσης της καθώς και επειδή μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια. Η χαρά ωστόσο είναι μεγαλύτερη γιατί αυτή η συνταγή προέρχεται απευθείας από τα εργαστήρια των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδης. Πρόκειται δηλαδή για συνταγή χρόνων, με παράδοση, μεράκι και αγάπη. Εμείς τη δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ. Πάμε να δούμε μαζί τα υλικά..

  Για τις δίπλες θα χρειαστούμε:



1280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
18 αυγά ολόκληρα
160 γρ. βούτυρο γάλακτος
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 γρ. βανίλια
50 γρ. κονιάκ
3 κούπες ζάχαρη (για το σιρόπι)
1,5 κούπα νερό (για το σιρόπι)
500 γρ. μέλι (για το σιρόπι)


Αρχικά ανακατεύουμε τα αυγά με το ελαφρώς λιωμένο βούτυρο και το κονιάκ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι (αφού το κοσκινίσουμε) και το μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού



Πλάθουμε μέχρι να γίνει μια λεία και ομοιόμορφη ζύμη 


Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα στο ψυγείο

Αυτό που πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια είναι να κόψουμε τη ζύμη σε μικρότερα και λεπτότερα κομμάτια. Αρχικά την κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια (των 500 γρ) και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο πάχους 1 με 1,5 χιλιοστά. Αν έχετε μηχανή χειρός, ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλα νούμερο 6
Παίρνουμε το κάθε φύλλο και το κόβουμε σε κομμάτια παραλληλόγραμμα μεγέθους 10Χ5 εκατοστών


Τοποθετούμε τα φύλλα σε λαμαρίνες, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στο ψυγείο για μισή ώρα. 
Μπορούμε επίσης να βάλουμε σειρές με φύλλα τη μια πάνω στην άλλη, αφού τοποθετήσουμε ανάμεσα τους λαδόκολλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους

Ξεκινάμε με το τηγάνισμα!


Τηγανίζουμε τις δίπλες σε αρκετό και πολύ ζεστό λάδι (αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο) μέχρι να πάρουν ένα όμορφο, ξανθό χρώμα


 Τις γυρίζουμε με ένα πιρούνι και από τις δυο πλευρές για να ψηθούν καλά. 
Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί προκειμένου να στραγγίσουν και να κρυώσουν


Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε αρχικά τη ζάχαρη με το νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι


Σιροπιάζουμε τις δίπλες όταν είναι κρύες και το σιρόπι ζεστό και τις αφήνουμε στο σιρόπι τόση ώρα ώστε να μαλακώσουν ελαφρά


Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Τις σερβίρουμε με μέλι, κανέλα και χοντροκομμένα καρύδια.



Tips:

  • Εμείς φτιάξαμε τη μισή δόση της συνταγής και βγαίνουν πολλές δίπλες. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο ή να κάνετε αυτούσια τη συνταγή
  • Ίσως χρειαστεί να βάλετε λίγο περισσότερο αλεύρι από αυτό που αναγράφεται



Ευχαριστούμε θερμά τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης καθώς και όσους συμμετείχαν στην εκτέλεση της συνταγής!



0 comments:

Post a Comment